De exposities van 2017 t/m 2023
Exposities 2023
Expositie geopend van 18 september t/m 22 oktober 2023
“Alleen maar Mooi ?? Dat is pas Saaii !!“
Ulla Bosman, geboren in Haarlem, thans woonachtig in Babberich, studeerde Italiaanse taal- en letterkunde. In 1993 ontwierp zij haar eigen tuin. Ulla begon in 1997 pas met beeldhouwen, eerst heel voorzichtig, met kleine zachte beelden, meest figuratief, later werden de stenen groter en harder en er slopen abstracte vormen in. Een lust voor het oog zijn haar prachtige beelden in de fraaie landschapstuin; ze mag graag zien wat iets voorstelt en Gianlorenzo Bernini wordt door haar bewonderd als lichtend voorbeeld. Met haar realistisch-figuratieve beelden probeert zij emoties op te roepen. Ulla Bosman houdt zich bezig met vorm en massa en zou haar modellen het liefst uitgevoerd zien als gebouwen. Qua stijl is er een Ulla en een Bosman, maar wat verbindt, is hetzelfde idee over de noodzaak van schoonheid. Of zoals Alain de Botton zegt: “kunst moet de wereld laten zien zoals hij zou moeten zijn, niet zoals hij is….”
Monique Wolbert , geboren in Denekamp en getogen in de Achterhoek, volgde de kunstacademie in Arnhem. Naast schilderen zijn beeldhouwen en musiceren haar grote passie. Als jazz zangeres vormt muziek haar grootste inspiratiebron: haar kunstwerken zijn Jazzy, gevoelig en intrigerend, waaruit als het ware melodieën klinken. Relaties, personen en patronen worden in beton, ijzer, zand, steen en op doek neergezet. Soms rustig, vaak bezweet, verwilderd en heftig. Zo maakt Monique haar “follies”, die ze liefdevol “haar cadeautjes” noemt. Klein maar fijn, in een rustige bui, haar grapjes. Vervolgens smijt zij met verf op grote doeken, grof en snel, waarbij de idioterie van het leven wordt neergezet, grillig, excentriek, melancholisch. Als Jazz zangeres treedt zij op met het Collectief “Full Colour Jazz”. Kunst van Monique Wolbert wordt vaak geëxposeerd en gekocht door instellingen en bedrijven, en zij geniet inmiddels internationale bekendheid.
Samen vormen de werken van Ulla Bosman en Monique Wolbert een geweldige expositie en een cultureel hoogtepunt voor Doesburg. De expositie “Alleen maar Mooi ?? Dat is pas Saai !!” is te zien in de Raadskelder
Expositie geopend van 30 juli t/m 3 september 2023
"ONDER ËËN HOED"
Gérard Philipsen is een veelzijdige kunstenaar. Hij maakt schilderijen, tekeningen, etsen, sieraden en beelden en volgde de opleiding Beeldende Vorming aan de Academie voor Beeldende Kunst te Arnhem (1970-1974). In 2020 werd hij uitgeroepen tot winnaar van de internationale kunstprijsvraag van Talent Seekers. Zijn werk bevindt zich in binnen- en buitenlandse kunstcollecties. Alhoewel zijn werk moeilijk in een stroming onder te brengen is, zou het als Fantastisch Realisme kunnen worden bestempeld. Symboliek, de relatie tussen mens en kosmos en de wereld achter de alledaagse verschijnselen komen in zijn werk tot uitdrukking. Gérard werkt vaak in series met één onderwerp als uitgangspunt. De laatste jaren werkt hij aan een reeks beelden met als titel DONNA. Hiermee brengt hij een hommage aan zijn in 2014 overleden vrouw Ans. Door middel van met verschillend materiaal geassembleerde ruimtelijke portretten kunnen wij haar nu bijna levensecht zien door zijn ogen; soms confronterend, soms ontroerend, maar altijd met waardigheid.
Fred Knippen, afgestudeerd (1974) aan de Academie voor Beeldende Kunst te Arnhem in de discipline van ontwerper. Inspiratiebronnen zijn architectuur, samoerai en Hieronymus Bosch. Zijn werk toont grafische collages op de rand van figuratie en abstractie. Het is monumentaal, soms meditatief van karakter en het kleurenpalet wordt beperkt gehouden. Kenmerkend voor zijn werk zijn de strakke, eenvoudige vormen en lijnen. Binnen het kader van de lijst zetten deze aan tot een vorm, die de beschouwer zelf voltooit. Zoeken naar de essentie, het niet tonen, maar naar maximale beeldende kracht streven, is zijn credo. Zo ontstaat een rijke soberheid en uitbundige ingetogenheid. De wijze waarop vormen en kleuren met elkaar een interactie aangaan en met de kijker een dialoog bewerkstelligen, kan de sfeer oproepen van bescherming, kracht, hoop, verwachting, en een uitweg. Zijn werk heeft meer dan drie seconden aandacht nodig om op waarde geschat te kunnen worden.
De kunstwerken van Gérard Philipsen en Fred Knippen versterken elkaar; dit levert een spannende expositie op in onze Historische Raadskelder, direct onder het oude Raadhuis in Doesburg.
Expositie was geopend van 3 juni t/m 16 juli 2023
"Magisch Realisme & Keramiek"
Schilderijen van Alwin Kok kenmerken zich door twee richtingen: een realistische voorstelling en een vreemde onwerkelijke omgeving. De stadsgezichten tonen vaak dreigende luchten en wolkenpartijen met op de voorgrond sterke schaduwen van gebouwen en obstakels. Beelden, die Alwin inspireren. De oplettende bezoeker ontdekt al gauw bekende gebouwen en plekjes, vooral in oude steden en andere bijzondere plaatsen. Zij zijn als achtergrond zeer herkenbaar en op realistische precieze wijze geschilderd. De menselijke vormen zijn vaak aanwezig in een bijna tijdloze vreemde of onwerkelijke omgeving met op de achtergrond een silhouet van stad of een rivierenlandschap. Zijn schilderijen zijn een confrontatie tussen het concrete en de illusie. Tijdens zijn expositie in de Raadskelder geeft hij demonstraties van fijnschilderen op 4 juni, 11 juni, 25 juni, 2 juli en 9 juli a.s. van 14.00 tot 16.00 uur. Wij raden u aan dat zeker eens te gaan bewonderen. Wie weet inspireert hij ook u tot schilderen.
Keramiste Els Bottema groeide op in de keramiekstad Delft. Tegenwoordig woont zij in Eefde, waar zij een atelier heeft met een tuin, die de mogelijkheid biedt tot Raku stoken. Zij specialiseerde zich in keramiek met name in de “primitieve stooktechnieken” als kuilvuur, kapselbrand en Raku. In Italië volgde zij een masterclass Naked Raku bij de gerenommeerde keramist David Roberts. Bij deze techniek worden gladgepolijste objecten op een zodanige wijze geglazuurd en gestookt , dat uiteindelijk alleen de tekening van de rook op de klei achterblijft. Dit boeiende en vaak onvoorstelbare proces levert objecten met een zacht glanzend oppervlak waarop lijn en stippen van de rook te zien zijn. De komvorm, de oervorm van de keramiek, keert steeds vaker terug in haar werk. Aanleiding was een klein kommetje van 7000 jaar oud dat zij zag in een museum in Tongeren. Speciaal voor deze expositie maakte zij een aantal gestapelde monumentjes die verwijzen naar het thema.
Tina Lintvelt, begon in 1995 zich te ontwikkelen op het creatieve vlak en volgde bij meerdere kunstenaars tegelijk lessen in beeldhouwen en keramische vormgeving. Deze technieken komen nu van pas bij het ontwerpen van haar bronzen beelden. Haar inspiratie en fascinatie voor de natuur, de flora en fauna die constant in beweging is en ons de mooiste beelden en patronen geeft, zie je terug in haar beelden: veranderende patronen van zand aan de kust, wolkenformaties en fossielen. Bij het creëren van haar beelden probeert zij de vorm zoveel mogelijk los te laten. De kijker kan zelf zijn eigen verhaal of fantasie ontdekken. Juist die prikkeling is datgene dat zij wil bereiken met haar grillige abstracte beelden.
Expositie was geopend van 16 april t/m 21 mei 2023
"VERBEELDE NATUUR"
Piet van Middelaar werkt al sinds 2001 als beeldend kunstenaar en is lid van de professionele groep “Art Brummen”. Hij werkt intuïtief, zijn handen vinden een weg in de steen met hamer en beitel. De keuze van materiaal, vorm en grootte van de sokkel is eveneens van belang. Zijn non-figuratieve verbeeldingen vormen een groot goed; iedereen moet “vrij” zijn om de beelden zelf te “lezen” en zo ruimte te geven voor hun eigen interpretatie. De steensoorten die hij veelal gebruikt zijn serpentijn, kobalt en kissie. Piet van Middelaar heeft waardering voor de hanteerbaarheid, alsook de weerbarstigheid van deze specifieke steensoorten.
Henk Stemerdink is als boerenzoon opgegroeid in buurtschap Kotten in Winterwijk, waar hij een natuurlijke verbondenheid met de natuur ontwikkelde. Als 8-jarige jongen creëerde hij zijn “eerste schilderij”, een bloeiende, geurende oase. Als 22 jarige jongeman startte hij op de kunstacademie in Arnhem waar hij les kreeg van Klaas Gubbels en zijn diploma kreeg uit handen van Pierre Janssen, die liefhebber was van Henk’s intuïtieve abstracte landschapsschilderijen. In een verrassend spel met licht en de daarmee veranderende kleuren neemt hij de bezoeker van deze Expositie mee langs de impressionistische doorkijkjes in onze uitzonderlijke raadskelder.
Tina Lintvelt, begon in 1995 zich te ontwikkelen op het creatieve vlak en volgde bij meerdere kunstenaars tegelijk lessen in beeldhouwen en keramische vormgeving. Deze technieken komen nu van pas bij het ontwerpen van haar bronzen beelden. Haar inspiratie en fascinatie voor de natuur, de flora en fauna die constant in beweging is en ons de mooiste beelden en patronen geeft, zie je terug in haar beelden: veranderende patronen van zand aan de kust, wolkenformaties en fossielen. Bij het creëren van haar beelden probeert zij de vorm zoveel mogelijk los te laten. De kijker kan zelf zijn eigen verhaal of fantasie ontdekken. Juist die prikkeling is datgene dat zij wil bereiken met haar grillige abstracte beelden.
Exposities 2022
Expositie geopend van 15 mei t/m 19 juni 2022 op zaterdag en zondag van 13:00uur tot 17:00uur
"DUAL NATURE"
Elly van der Graaf (Huissen) ontwerpt, samen met haar man, sieraden met onbewerkte, maar ook speciaal geslepen stenen. Elly volgde cursussen bij meester-goudsmeden en -slijpers. Zij verlegd grenzen en wil ringen en colliers ontwerpen, vanuit liefde voor schoonheid, en ook voor “moeilijke vingers” harmonieuze sieraden creëren. Haar werk hing o.a. op de Nationale Kunstdagen. Elly’s werk laat een golfbeweging zien van bijna minimalistisch naar barok.
Sybrecht Bosker (De Steeg) stopte in 2006 als lerares Beeldende Vorming, waardoor er veel tijd vrijkwam voor experimenteren met textiele panelen van zelfgemaakt zijdevlies waarop wordt geschilderd, gevolgd door veelzijdig borduurwerk. Er wordt divers organisch materiaal verwerkt, met gevoel voor kleurcombinaties, waarbij blauw en turquoise overheersen. Sybrecht’s werk hangt bij particulieren, instellingen en bedrijven.
Expositie geopend van 17 juli t/m 21 augustus 2022 op zaterdag en zondag van 13:00uur tot 17:00uur
"EIGENTIJDSE ICONEN"
Tatjana Urbanc (Doesburg), geboren in Amersfoort in 1944, heeft keramieklessen gevolgd bij Gerda Drenth, keramiste in Doesburg, bij wie ze de technische kennis van het werken met klei , glazuren en bakken heeft geleerd. Wat betreft haar stijl is ze haar eigen richting opgegaan. Ze heeft van 1958 tot 1965 in Zuid-Afrika en van 1969 tot 1975 in Suriname gewoond. Haar vader is geboren in Slovenië. Haar Oost-Europese roots, alsmede de vele colleges Oost-Europese cultuur en kunstgeschiedenis die zij volgde en de vele reizen naar Oost-Europa waren en zijn de inspitatie voor haar keramiek. Haar keramiek heeft vaak eenvoudige thema's, waarbij oosterse onderwerpen domineren: Byzantijnse kerken, Kremlintorens, tempels en beelden, huizen, mannen en vrouwen, zoals de rabbies, de aartsvaderen, Boris en Ludmilla. Wat de kleuren van haar keramiek betreft, deze zijn subtiel te noemen vanwege de keuze van de glasuren. De vormen die zich aandienen zijn architectonisch getint. Vorm en kleur kenmerken zich door grote variatie.
Jan Hiensch (Barneveld) raakte tijdens zijn studie aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) geïnteresseerd in iconografie, de zoektocht naar de context en onderliggende betekenis van een kunstwerk. Getroffen door de verstilde schoonheid en intensiteit van oosters-orthodoxe iconen die hij tijdens een reis door Griekenland zag, ervoer Jan iets van de eeuwigheid. Sinds dat moment zijn iconen zijn belangrijkste bron van inspiratie en expressie. In zijn hedendaagse iconen-in-lood verbeeldt Jan Hiensch zijn antwoorden op levensvragen. Het langdurige proces van schetsen, bewerken van de plaat lood tot een reliëf, schilderen en oxideren van elk icoon, draagt bij aan de doorleefdheid van het kunstwerk.
Expositie geopend van 11 september t/m 2 oktober 2022 op zaterdag en zondag van 13:00uur tot 17:00uur
"WOMEN WITH DOGS"
Cornel Pepers (Warnsveld) Al jong legde zij de basis voor de Rode Draad in haar leven: kunst, filosofie en interieur. Zij werkt zonder vooropgezet plan; dat geeft haar nieuwe energie. Zij schildert niet-realistische vrouwen-figuren, met een verstilde imperfectie. De dichter Antoine de Saint-Exupery inspireert haar: Alleen met je hart kun je goed zien, het wezenlijke is voor de ogen onzichtbaar”. Haar schilderijen, soms “bloemachtig”, zijn gelaagd met wel 40 of 60 heel dunne laagjes verf, waardoor een prachtige kleurwerking en ingetogenheid ontstaat. Zij maakt ook klein werk in gemengde technieken. Het werk van Cornel Pepers hangt in verschillende steden; zij exposeert veelvuldig.
Annelies Deutekom (Alkmaar) Sinds 2010 houdt zij zich professioneel bezig met Beeldende Kunst. Uit haar keramische werk spreekt een grote fascinatie voor het materiaal. Door experimenten met diverse soorten klei, kleur en structuur ontstaan er imponerende kunstwerken. Stoken op verschillende temperaturen geeft de beelden een verrassende huid met interessante texturen. De keramische figuren zijn archetypes van mensen en honden. De vormgeving is toegankelijk, figuratief en verrassend herkenbaar. Haar spontaniteit “beheert” het creatieve proces. Het werk van Annelies Deutekom wordt overal door het land geëxposeerd.
2020 & 2021 geen exposities vanwege corona
Exposities 2019
2019: Expo-1.
VORM, KRACHT en de RUIMTE 7 april t/m 5 mei
Liesbeth Pieterse (Drempt) & Bas Brinkhorst (Vorden)
Liesbeth Pieterse kreeg al vroeg passie voor tekenen en schilderen. Later schreef ze artikelen met dier-illustraties in vakbladen en tijdschriften. Liesbeth wil het Ambacht terugbrengen in de Kunst. In “De Witte Hemel”, haar ambachtscentrum in Drempt, organiseert zij cursussen voor en met gastdocenten, kunstenaars en leerlingen. Liesbeth’s werk is impressionistisch, krachtig en divers: inkt, i-phone, grfiet, fotografie, olieverf en acryl. Zij baseert haar werk altijd op Het Thema, Het Verhaal, Het Statement,, en soms Het Protest. Liesbeth exposeert door het hele land.
Sebastiaan Brinkhorst is autodidact. Hij wilde naar de kunstacademie, maar vader overreedde hem eerst in zijn schildersbedrijf te werken. Bas werd al snel onrustig, wilde scheppen en niet uitvoeren. Hij weet de emotie van dieren te vangen en verbeeldt met zijn kunst spanning, rust en kracht in brons Zijn anatomische benadering stelt hoge eisen aan het gietwerk. Bas werkt ook in opdracht. Zijn vader is later weer gaan (kunst-)schilderen. Zo is de cirkel weer gesloten.
2019: Expo-2.
BEWEGING VERLICHT 19 mei t/m 23 juni
Edwim Peters (Arnhem) & Natasja vd Eng (Westerveld) &
Ronald Mattern (Haarlem)
Edwim Peters. Deze bewoner van Arnhem beheerst drie diciplines: Kunstenaar (Arnhem), Goud- en Zilversmid (Schoonhoven) en Theatermaker. Zijn “Veluwse Motieven” is een reeks houtsneden over De Stad, Het Theater, en Japanse Houtsneden. Hij onwierp vele prijzen: De Heuvelink-prijs, De Prodesse –prijs, en de verkiezings-poster Ridders van Gelre”. Hij houdt van de eenvoud van de houtsnede: Het ambachtelijke en de elegantie van het resultaat. Hij maakt Arnhemse prenten; stadsbeelden, huizen, zijn jeugd. Ze roepen een zekere melancholie op.
Natasja vd Eng , keerde na 35 jaar wonen in Arnhem terug naar De Achterhoek. Zij maakt beelden in brons en steen. In haar bronzen ziet men beweging en emotie, waarbij zij kracht, energie, en de zachtheid van het menselijk lichaam laat samenkomen. Natasja is autodidact, is gevormd door lessen van diverse leermeester. Haar ïnspiratie is de schoonheid van de natuur, ballet, verhalen, het menselijk lichaam. Gedreven door verwondering, en dwalend door haar gedachten krijgen ideeën vorm in was en steen. Zij exposeert in Nederland, en over de grens.
Ronald Mattern, woonachtig in Haarlem, maakt licht-installaties van koperdraad, vliegerpapier en LEDlampjes. Hij volgt een intuitief werkproces en laat zich leiden door materiaal, technische mogelijkheden en toeval. Zijn NON FLYING OBJECTS laten de bezoeker glimlachen. Het vormen en solderen van koper- en ijzerdraad, weerstandjes en lampjes, is geduldwerk. Ronald streeft geen verbeten preciesie na: Zijn werk is los en spontaan, gekleurd en gelakt papier zorgen voor krachtige glans. Zijn NFO’s staan of hangen. Dit geeft een verrassend en verlichtend effect.
TV - Doesburg
2019: Expo-3.
GEVANGEN in LIJN & GLAS 4 aug t/m 8 sept
Mari Meszaros (Lunteren/Budapest) & Antoine vd Berg (Heteren)
Mari Meszaros houdt van de arrogante overlevingskracht van objecten, Onvolmaaktheid van realiteit ontroert haar meer dan uitbeelding daarvan. Het fragment dat het “geheel” verborgen in zich zelf draagt, intrigeert haar meer dan het geheel zelf. Mari verandert levende mensen in objecten, in toekomstige documenten van hun eigen leven; gipsafdrukken bewaren persoonlijke fysieke dimensies. Zij maakt Glas-sculpturen die eeuwige, universele menselijke gevoelens vertolken, sculpturen van materiaal, breekbaar als de mens, sterk als de mensheid.
Antoine van den Berg, woonachtig in Heteren, volgde een grafische opleiding, en is sinds 1983
als oprichter verbonden aan Atelier Creso-Velp. Vanaf 2002 werkt hij als docent bij de Kreatieve Kring Westervoort. Vanaf 2005 geeft hij Model- en Portretsessies in Atelier Saksen Weimar en Atelier Rheden. Hij geeft de expressie van het menselijk lichaam kernachtig weer, en drukt levendigheid uit d.m.v. suggesties van kleur, schaduw, licht, en techniek. Met zijn motto “minder is meer”, en met de kracht van suggestie daagt hij zichzelf, maar vooral de kijker uit.
TV - Doesburg
2019: Expo-4.
ZICHT-BEELDEN 22 sept t/m 20 okt
Rudolf-Jan Baanders (Aalten) & Hermine Grob (Lobith)
Rudolf-Jan Baanders, Sinds 2011 woonachtig in Aalten, vond in zijn jeugd tekenen en schilderen al vanzelfsprekend. Van 1965 tot 1970 deed hij vormgeving aan de Rietveld Academie. Begonnen bij een reclamebureau, had hij al snel een eigen bedrijf. Nu is hij voltijds beeldend kunstenaar. Rudolf-Jan legt zich toe op het schilderen in opdracht. Hij maakt ook vrij werk: zelfportretten, dieren, landschappen, sport en “De Achterhoek”.
Mij motto: “Het mooiste schilderij moet ik nog maken, daar begin ik morgen aan.
Hermine Grob, lid van kunstenaars-collectief Het WEB in Doetinchem, was docent creatieve vakken in het Middelbaar Onderwijs, keramiekdocent in een creatief centrum en in haar eigen atelier. Hermine maakt keramieke (monumentale) sculpturen. In werk, alsook in verbeelding, verwerkt zij emoties, waardoor ontwikkeling plaatsvindt. Haar keramieken sieren de omgeving van Hummelo, Vorden, Doetinchem en Kleve (DL). Er staan kermieken in openbare gebouwen en bij particulieren. Voor elke expositie maakt zij een nieuwe gans, als rode draad in haar oeuvre.
TV - Doesburg
Exposities 2018
2018: Expo-1.
ACHTER MIJN OGEN 8 apr t/m 6 mei
Redmar Hoekstra (Elst) & Marjolein Markink (Olburgen)
Redmar Hoekstra, woont in Elst en studeerde af als illustrator aan de Academie-Zwolle (2009). Hij laat mensen nadenken, glimlachen; mensen kijken vaak een tweede keer.. Zijn tekeningen in veelal gelijk formaat tonen ontelbare arceringen met pen. Hij is gefascineerd door de werking van apparaten, voorwerpen. Associaties op vorm en werking, leiden tot nieuwe combinaties en beelden met verwrongen logica, in een fantastische en surreële wereld. Hij exposeert veelvuldig.
Marjolein Markink ging naar Kunstacademie Arnhem en naar de Zeevaartschool. Zij werkte 7 jaar zeven jaar in de passagiersvaart. Daarna wijdde zij zich aan de kunst en maakt beelden, veelal in hout, soms verrijkt met brons en staal. Zij ontwierp een prijsbeeld en heeft veel geëxposeerd. Marjolein verbeeld haar droomwereld: “sommige vogels kunnen niet gekooid worden, hun veren zijn te bont”. Zij woont op een schip aan de IJssel, naast een antieke dekschuit als atelier.
TV - Doesburg
2018: Expo-2.
ROELOF FRANKOT 20 mei t/m 24 juni
Roelof Frankot (1911 - 1984+)
Roelof Frankot, geboren in Meppel, vertrok al jong naar Amsterdam waar hij als fotograaf en retoucheur werkte. In 1930 trouwde hij Stien Eelsingh. In de oorlog, met zijn razzia’s, ging het stel naar Staphorst, waar dochter Margreet werd geboren. Drenthe benauwde hem, hij vertrok in 1949 alleen terug naar Amsterdam. Hij schilderde impressionistisch, later abstract. Roelof verkeerde in DE KRING (Corneille, Appel, Lucebert), waar later de COBRA-groep uit voortkwam. Door kunst-handelaar Willie Pomme uit Silkeborg, belandde veel werk in musea in Scandinavië.
TV - Doesburg
2018: Expo-3.
LEVEN 5 aug t/m 2 sept
Kirstie Legters (Winterswijk) & Lara Vos (Enschede)
Kristie Legters, uit Winterswijk maakt architectonisch beeldend werk. Haar werk laat op het platte vlak en in reliëf haar visie op de stad en de beleving van ruimte zien. Haar pentekeningen, schilderijen en 3D-steden zijn figuratieve en abstracte architectonische voorstellingen. Haar werk “Passage” bestaat uit fragmenten van het Stedelijk Lichaam. Zij ging naar Kunstacademie Kampen. Over het fenomeen STAD: “de stad is taal, structuur; de stad is abstractie”.
Lara Vos maakt intrigerende en confronterende beelden: eigenzinnig, intuïtief, en met grote precisie en vakmanschap gemaakt. Lara bewerkt, gedreven door oergevoel, haar koperplaten, en dit past bij haar: vrouwelijk en zacht, stoer en mannelijk. Zij volgde de Academie Eindhoven en de Midwest State University-VS. Het droge Texas met zijn koeienschedels inspireerde haar tot haar kunst en vakmanschap: Koperplaten snijden, en minitieus naaiwerk met dun koperdraad.
TV - Doesburg
2018: Expo-4.
GEKLEURD ANDERS 9 sept t/m 21 okt
Marianne Benko (Den Haag) & Frank Boogaard (Veenendaal)
Marianne Benko volgde haar opleiding aan de Hongaarse academie in zowel Schilder- als Textiel-Kunst. Met schilderen als basis, kan zij zich met Weven dieper uitdrukken. In 1984 verhuisde zij naar Nederland. Haar wandtapijten volgen een eeuwenoude traditie, ontstaan in 11-e eeuw. Zij verweeft innerlijke natuurbeelden. Kleuren suggereren bossen en landschappen: een rijke wereld van detail, textuur, diepte, opgebouwd uit ontelbare draadjes. Marianne heeft nieuwe digitale ontwikkelingen omarmd, zodat ze vrij is om te schilderen met textiel.
Frank Boogaard had al jong de behoefte om te beeldhouen. Hij drukt zijn emoties uit in houten sculpturen. Later modelleerde hij wassen beelden, en kon hij zich uitbundiger uitdrukken. Zijn bronzen plastieken, gepatineerd en met kleurvaiaties, hebben een perfecte afwerking; Als lid van Kunstenaarsvereniging “Sint Lucas”, had Frank jaarlijkse tentoonstellingen in het Stedelijk Museum en De Zaaier in Amsterdam. Veel werk van staat in musea, bedrijven en instellingen.
Exposities 2017
2017: Expo-1.
PARADISE LOST 2 april t/m 7 mei
Hans Jansen (Malden)
Han Jansen: Geboren op 2 mei 1952. Maker van kunst: “Bij maken van kunst staat de kunst van maken voorop”. Zzp-er in de kunst. Als jongen maakt Hans een Jugendstill-muurschildering in opdracht. Na de Opleiding Beeldende Vorming zet hij een pottenbakkerij op; “Glasatelier Hans Janssen” opent in 1999 in Nijmegen. Hij ontvangt een Award (nieuwe glassmelttechniek). Er volgen opdrachten en exposities in Nederland, Europa, VS, en in diverse TV-programma’s.
TV - Doesburg
2017: Expo-2.
DE OVERKANT 28 mei t/m 9 juli
Marijke Schellekens (Doesburg)
Marijke Schellekens is beeldend foto-glas-kunstenaar. Ze volgde diverse opleidingen fotografie en GLAS in binnen- en buitenland. Ze maakt ruimtelijk werk, Installaties. Foto’s (collages) zijn transparant afgedrukt op (plexi)glas. De foto’s worden op film, tussen of achter glasplaten verlijmd. Meerdere foto’s achter leveren een “coulissenlandschap” op. Mensen zijn verwonderd door het ruimtelijke en spiegelende effect. Marijke neemt sinds 2005 jaarlijks zeer frequent en voortdurend deel aan diverse Kunst-evenementen en Exposities in binnen- en buitenland.
TV - Doesburg
2017: Expo-3.
NATUUR EIGEN 6 aug t/m 3 sept
Cees Roorda (Drempt) & Machiel Zwart (Elst)
Cees Roorda, uit Doesburg, volgde zijn studie aan het Grafisch Lyceum Utrecht. Daarna vertrok hij voor 10 jaar naar Zuid-Afrika en werkte als fotolithograaf en kunstenaar. Exposities in Zuid-Afrika, Duitsland en Guernsey trokken internationale aandacht. In Nederland werd hij bekend als natuurschilder. Schilderen is een intuïtief scheppend proces. De stofuitdrukking in zijn “natuur-beelden” is fenomenaal: “Doorschilderen naar hyperrealisme” is niet zijn doel. Zijn werk is in olieverf, aquarel en gouache. Een Quote: “je kunt de dieren bijna horen ademen”.
Machiel Zwart, woonachtig in Elst, stamt uit een kunstenaarsnest. Geboeid door de keramieke werken van moeder zat hij al jong op de draaischijf. Na studies bij inspirerende kunstenaars zocht hij de esthetische waarden van objecten. Wat is mooi, wat de diepere betekenis. Zijn beelden tonen deze zoektocht. Het gaat om stileren en vormgeven; Heerlijk om te ontdekken hoe verhoudingen en lijnen één worden. Zijn Sculpturen en schilderijen laten dit zien.
TV - Doesburg
Wilt u een filmpje zien over deze expositie druk dan hier
Wilt u een filmpje zien over deze expositie druk dan hier
2017: Expo-4.
IJZERSTERK 1 okt t/m 5 nov
Ageeth Leemkuil (Lathum) & Mirjan Koldeweij (Groenlo)
Ageeth Leenkuil studeerde industrie-en kunst aan de AKI/ArtEZ in Enschede. Als kind wordt ze geboeid door architectuur en ruimte. Door de vele combinatie-opties van diverse materialen en van meerdere lagen, onstaat een perfecte symbiose van nieuwe stoffelijke structuren, wat resulteert in reliëf in het platte vlak, waarin aardtonen de boventoon voeren samen met veelsoortige nuances wit. Ageeth heeft een gevarieerd en eigenzinnig oeuvre opgebouwd, waarmee ze ook in Spanje, het land van de materiekunst, heeft geëxposeerd.
Mirjan Koldeweij wordt, bij het maken van haar objecten en panelen, geïnspireerd door onzichtbare en niet geplande natuurbeelden die zich met elkaar vermengen. Essentiële en sprekende elementen liggen ten grondslag aan dit werkproces. Haar werk bevat organische vormen en lijnen. Er wordt er naar evenwicht gezocht: Een soberheid aan lijnen, vormen, kleuren, materialen is zichtbaar: Objecten met veelal een monumentaal en gelaagd karakter.