Exposities in 2023

Stichting De Raadskelder Doesburg organiseert sinds 2005 in de zomerperiode 4 á 5 exposities (looptijd 6 weken) in de Raadskelder onder het Gemeentehuis. Elk jaar mogen wij rekenen op 2500 tot 3000 bezoekers!

Ons jaarprogramma 2023 zal velen gaan verrassen

Na drie succesvolle exposities dit jaar nodigen wij u uit voor onze laatste expositie van 2023,  open van zondag 17 september a.s. van 15.00 uur tot 17.00 uur, en daarna elke zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. De expositie is te bezoeken t/m zondag 22 oktober.
 
Deze expositie “Alleen maar Mooi ?? Dat is pas Saaii  !!“  laat werk zien van de twee kunstenaressen ULLA BOSMAN EN MONIQUE WOLBERT. Natuurlijk stellen wij het zeer op prijs u in onze Raadskelder  te ontmoeten. De bijzondere kunstwerken van beide exposanten vullen elkaar aan. Wij hopen dat u  van de kunst in de Raadskelder komt genieten. 
 
Het zijn stuk voor stuk zeer bijzondere exposities waarmee wij onze bezoekers willen verwennen. Noteert u bovenstaande datums in uw agenda? Vanzelfsprekend hopen wij u telkens te mogen ontmoeten bij deze exposities.

Expositie geopend van 17 september t/m 22 oktober 2023

 “Alleen maar Mooi ?? Dat is pas Saaii  !!“

Deze expositie  laat werk zien van de twee kunstenaressen
ULLA BOSMAN EN MONIQUE WOLBERT.

Ulla Bosman, geboren in Haarlem, thans woonachtig in Babberich, studeerde Italiaanse taal- en letterkunde. In 1993 ontwierp zij haar eigen tuin. Ulla begon in 1997 pas met beeldhouwen, eerst heel voorzichtig, met kleine zachte beelden, meest figuratief, later werden de stenen groter en harder en er slopen abstracte vormen in. Een lust voor het oog zijn haar prachtige beelden in de fraaie landschapstuin; ze mag graag zien wat iets voorstelt en Gianlorenzo Bernini wordt door haar bewonderd als lichtend voorbeeld. Met haar realistisch-figuratieve beelden probeert zij emoties op te roepen. Ulla Bosman houdt zich bezig met vorm en massa en zou haar modellen het liefst uitgevoerd zien als gebouwen. Qua stijl is er een Ulla en een Bosman, maar wat verbindt, is hetzelfde idee over de noodzaak van schoonheid. Of zoals Alain de Botton zegt: “kunst moet de wereld laten zien zoals hij zou moeten zijn, niet zoals hij is….”

Monique Wolbert , geboren in  Denekamp en getogen in de Achterhoek, volgde de  kunstacademie in Arnhem. Naast schilderen zijn beeldhouwen en musiceren haar grote passie.  Als jazz zangeres vormt muziek haar grootste inspiratiebron: haar kunstwerken zijn Jazzy, gevoelig en intrigerend, waaruit als het ware melodieën klinken. Relaties, personen en patronen worden in beton, ijzer, zand, steen en op doek neergezet. Soms rustig, vaak bezweet, verwilderd en heftig. Zo maakt Monique haar “follies”, die ze liefdevol “haar cadeautjes” noemt. Klein maar fijn, in een rustige bui, haar grapjes. Vervolgens smijt zij met verf op grote doeken, grof en snel, waarbij de idioterie van het leven wordt neergezet, grillig, excentriek, melancholisch. Als Jazz zangeres treedt zij op met het Collectief “Full Colour Jazz”. Kunst van Monique Wolbert wordt vaak geëxposeerd en gekocht door instellingen en bedrijven, en zij geniet inmiddels internationale bekendheid.
 
Samen vormen de werken van Ulla Bosman en Monique Wolbert een geweldige expositie en een cultureel hoogtepunt voor Doesburg. De expositie “Alleen maar Mooi ?? Dat is pas Saai !!” is te zien in de Raadskelder 


Expositie was geopend van 30 juli t/m 3 september 2023

"ONDER ÉÉN HOED"

Wij hebben werk laten zien van de gerenommeerde kunstenaars
Gérard Philipsen en Fred Knippen.
 
Gérard Philipsen is een veelzijdige kunstenaar. Hij maakt  schilderijen, tekeningen, etsen, sieraden en beelden en volgde de opleiding  Beeldende Vorming aan de Academie voor Beeldende Kunst te Arnhem (1970-1974). In 2020 werd hij uitgeroepen tot winnaar van de internationale kunstprijsvraag van Talent Seekers. Zijn werk bevindt zich in binnen- en buitenlandse kunstcollecties. Alhoewel zijn werk moeilijk in een stroming onder te brengen is, zou het als Fantastisch Realisme kunnen worden bestempeld. Symboliek, de relatie tussen mens en kosmos en de wereld achter de alledaagse verschijnselen komen in zijn werk tot uitdrukking. Gérard werkt vaak in series met één onderwerp als uitgangspunt. De laatste jaren werkt hij aan een reeks beelden met als titel DONNA. Hiermee brengt hij een hommage aan zijn in 2014 overleden vrouw Ans. Door middel van met verschillend materiaal  geassembleerde ruimtelijke portretten kunnen wij haar nu bijna levensecht zien door zijn ogen; soms confronterend, soms ontroerend, maar altijd met waardigheid.

Fred Knippen, afgestudeerd (1974) aan de Academie voor Beeldende Kunst te Arnhem in de discipline  van ontwerper. Inspiratiebronnen zijn architectuur, samoerai en Hieronymus Bosch. Zijn werk toont grafische collages op de rand van figuratie en abstractie. Het is monumentaal, soms meditatief van karakter en het kleurenpalet wordt beperkt gehouden. Kenmerkend voor zijn werk zijn de strakke, eenvoudige vormen en lijnen. Binnen het kader van de lijst zetten deze aan tot een vorm, die de beschouwer zelf voltooit. Zoeken naar de essentie, het niet tonen, maar naar maximale beeldende kracht streven, is zijn credo. Zo ontstaat een rijke soberheid en uitbundige ingetogenheid. De wijze waarop vormen en kleuren met elkaar een interactie aangaan en met de kijker een dialoog bewerkstelligen, kan de sfeer oproepen van bescherming, kracht, hoop, verwachting, en een uitweg. Zijn werk heeft meer dan drie seconden aandacht nodig om op waarde geschat te kunnen worden.
De kunstwerken van Gérard Philipsen en Fred Knippen versterken elkaar; dit levert een spannende expositie op in onze Historische Raadskelder, direct onder het oude Raadhuis in Doesburg. 

Expositie was geopend van 3 juni t/m 16 juli 2023

"Magisch Realisme & Keramiek"

Schilderijen van Alwin Kok kenmerken zich door twee richtingen: een realistische voorstelling en een vreemde onwerkelijke omgeving. De stadsgezichten tonen vaak dreigende luchten en wolkenpartijen met op de voorgrond sterke schaduwen van gebouwen en obstakels. Beelden, die Alwin inspireren. De oplettende bezoeker ontdekt al gauw bekende gebouwen en plekjes, vooral in oude steden en andere bijzondere plaatsen. Zij zijn als achtergrond zeer herkenbaar en op realistische precieze wijze geschilderd. De menselijke vormen zijn vaak aanwezig in een bijna tijdloze vreemde of onwerkelijke omgeving met op de achtergrond een silhouet van stad of een rivierenlandschap. Zijn schilderijen zijn een confrontatie tussen het concrete en de illusie. Tijdens zijn expositie in de Raadskelder geeft hij demonstraties van fijnschilderen op 4 juni, 11 juni, 25 juni, 2 juli en 9 juli a.s. van 14.00 tot 16.00 uur. Wij raden u aan dat zeker eens te gaan bewonderen. Wie weet inspireert hij ook u tot schilderen.

Keramiste Els  Bottema groeide op in de keramiekstad Delft. Tegenwoordig woont zij in Eefde, waar zij een atelier heeft met een tuin, die de mogelijkheid biedt tot Raku stoken.  Zij specialiseerde zich in keramiek met name in de “primitieve stooktechnieken” als kuilvuur, kapselbrand en Raku. In Italië volgde zij een masterclass Naked Raku bij de gerenommeerde keramist David Roberts. Bij deze techniek worden gladgepolijste objecten op een zodanige wijze geglazuurd en gestookt , dat uiteindelijk alleen de tekening van de rook op de klei achterblijft. Dit boeiende en vaak onvoorstelbare proces levert objecten met een zacht glanzend oppervlak waarop lijn en stippen van de rook te zien zijn. De komvorm, de oervorm van de keramiek, keert steeds vaker terug in haar werk.  Aanleiding was een klein kommetje van 7000 jaar oud dat zij zag in een museum in Tongeren.  Speciaal voor deze expositie maakte zij een aantal gestapelde monumentjes die verwijzen naar het thema.

Expositie was geopend van 16 april t/m 21 mei 2023

"VERBEELDE NATUUR"

Piet van Middelaar werkt al sinds 2001 als beeldend kunstenaar en is lid van de professionele groep “Art Brummen”. Hij werkt intuïtief, zijn handen vinden een weg in de steen met hamer en beitel. De keuze van materiaal, vorm en grootte van de sokkel is eveneens van belang.  Zijn non-figuratieve  verbeeldingen vormen een groot goed; iedereen moet “vrij” zijn om de beelden  zelf te “lezen” en zo ruimte te geven voor hun eigen interpretatie. De steensoorten die hij veelal gebruikt zijn serpentijn, kobalt en kissie. Piet van Middelaar heeft waardering  voor de hanteerbaarheid, alsook de weerbarstigheid van deze specifieke steensoorten.


Henk Stemerdink is als boerenzoon  opgegroeid in buurtschap Kotten in Winterwijk, waar hij een natuurlijke verbondenheid met de natuur ontwikkelde. Als 8-jarige jongen creëerde hij zijn “eerste schilderij”, een bloeiende, geurende oase. Als 22 jarige jongeman startte hij op de kunstacademie in Arnhem waar hij les kreeg van Klaas Gubbels en zijn diploma kreeg uit handen van Pierre Janssen, die liefhebber was van Henk’s intuïtieve abstracte landschapsschilderijen. In een verrassend spel met licht en de daarmee veranderende kleuren neemt hij de bezoeker van deze Expositie mee langs de impressionistische doorkijkjes in onze uitzonderlijke raadskelder.


 Tina Lintvelt, begon in 1995 zich te ontwikkelen op het creatieve vlak en volgde bij meerdere kunstenaars tegelijk lessen in beeldhouwen en keramische vormgeving. Deze technieken komen nu van pas bij het ontwerpen van haar bronzen beelden. Haar inspiratie en fascinatie voor de natuur, de flora en fauna die constant in beweging is en ons de mooiste  beelden en patronen geeft, zie je terug in haar beelden: veranderende patronen van zand aan de kust, wolkenformaties en fossielen. Bij het creëren van haar beelden probeert zij  de vorm zoveel mogelijk los te laten. De kijker kan zelf zijn eigen verhaal of fantasie ontdekken. Juist die prikkeling is datgene dat zij wil bereiken met haar grillige abstracte  beelden.