De exposities van 2017 t/m 2019

2019

2019:   Expo-1.
 VORM, KRACHT en de RUIMTE   7 april  t/m  5 mei
Liesbeth Pieterse (Drempt) & Bas Brinkhorst (Vorden)

 

Liesbeth Pieterse kreeg al vroeg passie voor tekenen en schilderen. Later schreef ze artikelen met dier-illustraties in vakbladen en tijdschriften.  Liesbeth wil het Ambacht terugbrengen in de Kunst. In “De Witte Hemel”, haar ambachtscentrum in Drempt,  organiseert zij cursussen voor en met gastdocenten, kunstenaars en leerlingen. Liesbeth’s werk is impressionistisch, krachtig en divers: inkt, i-phone, grfiet, fotografie, olieverf en acryl.  Zij baseert haar werk altijd op Het Thema, Het Verhaal, Het Statement,, en soms Het Protest.  Liesbeth exposeert door het hele land.
 
Sebastiaan Brinkhorst is autodidact. Hij wilde naar de kunstacademie, maar vader overreedde hem eerst in zijn schildersbedrijf te werken. Bas werd al snel onrustig, wilde scheppen en niet uitvoeren. Hij weet de emotie van dieren te vangen en verbeeldt met zijn kunst spanning, rust en kracht in brons Zijn anatomische benadering stelt hoge eisen aan het gietwerk. Bas werkt ook in opdracht. Zijn vader is later weer gaan (kunst-)schilderen. Zo is de cirkel weer gesloten.

2019:   Expo-2.
 BEWEGING VERLICHT   19 mei  t/m  23 juni
Edwim Peters (Arnhem) & Natasja vd Eng (Westerveld) &
Ronald Mattern (Haarlem)
 
Edwim Peters. Deze bewoner van Arnhem beheerst drie diciplines: Kunstenaar (Arnhem), Goud- en Zilversmid (Schoonhoven) en Theatermaker. Zijn “Veluwse Motieven” is een reeks houtsneden over De Stad, Het Theater, en Japanse Houtsneden. Hij onwierp vele prijzen: De Heuvelink-prijs, De Prodesse –prijs, en de verkiezings-poster Ridders van Gelre”. Hij houdt van de eenvoud  van de houtsnede: Het ambachtelijke en de elegantie van het resultaat. Hij maakt  Arnhemse prenten; stadsbeelden, huizen, zijn jeugd. Ze roepen een zekere melancholie op.
 
Natasja vd Eng , keerde na 35 jaar wonen in Arnhem terug naar De Achterhoek. Zij maakt beelden in brons en steen. In haar bronzen ziet men beweging en emotie, waarbij zij kracht, energie, en de zachtheid van het menselijk lichaam laat samenkomen.  Natasja is autodidact, is gevormd door lessen van diverse leermeester. Haar ïnspiratie is de schoonheid van de natuur, ballet, verhalen, het menselijk lichaam. Gedreven door verwondering, en dwalend door haar gedachten krijgen ideeën vorm in was en steen. Zij exposeert in Nederland, en over de grens.

Ronald Mattern, woonachtig in Haarlem, maakt licht-installaties van koperdraad, vliegerpapier en LEDlampjes. Hij volgt een intuitief werkproces en laat zich leiden door materiaal, technische mogelijkheden en toeval. Zijn NON FLYING OBJECTS  laten de bezoeker  glimlachen. Het vormen en solderen van koper- en ijzerdraad, weerstandjes en lampjes, is geduldwerk. Ronald streeft geen verbeten preciesie  na: Zijn werk is los en spontaan, gekleurd en gelakt papier zorgen voor krachtige glans. Zijn NFO’s staan of hangen. Dit geeft een verrassend en verlichtend effect.

TV - Doesburg

Wilt u een filmpje zien over deze expositie druk dan hier.

2019:   Expo-3.
 GEVANGEN in LIJN & GLAS   4 aug  t/m  8 sept
Mari Meszaros (Lunteren/Budapest) & Antoine vd Berg (Heteren)


Mari Meszaros houdt van de arrogante overlevingskracht van objecten, Onvolmaaktheid van realiteit ontroert haar meer dan uitbeelding daarvan. Het fragment dat het “geheel” verborgen in zich zelf draagt, intrigeert haar meer dan het geheel zelf. Mari verandert levende mensen in objecten, in toekomstige documenten van hun eigen leven; gipsafdrukken bewaren persoonlijke fysieke dimensies. Zij maakt Glas-sculpturen die eeuwige, universele menselijke gevoelens vertolken, sculpturen van materiaal, breekbaar als de mens, sterk als de mensheid.

Antoine van den Berg, woonachtig in Heteren, volgde een grafische opleiding, en is sinds 1983 
als oprichter verbonden aan Atelier Creso-Velp. Vanaf 2002 werkt hij als docent bij de Kreatieve Kring Westervoort. Vanaf 2005 geeft hij Model- en Portretsessies in Atelier Saksen Weimar en Atelier Rheden. Hij geeft de expressie van het menselijk lichaam kernachtig weer, en drukt levendigheid uit d.m.v. suggesties van kleur, schaduw,  licht, en techniek. Met zijn motto “minder is meer”, en met de kracht van suggestie daagt hij zichzelf, maar vooral de kijker uit.

TV - Doesburg

Wilt u een filmpje zien over deze expositie druk dan hier.

2019:   Expo-4.
 ZICHT-BEELDEN   22 sept  t/m 20 okt
Rudolf-Jan Baanders (Aalten) & Hermine Grob (Lobith)


Rudolf-Jan Baanders, Sinds 2011 woonachtig in Aalten, vond in zijn jeugd tekenen en schilderen al vanzelfsprekend. Van 1965 tot 1970 deed hij vormgeving aan de Rietveld Academie. Begonnen bij een reclamebureau, had hij al snel een eigen bedrijf. Nu is hij  voltijds beeldend kunstenaar. Rudolf-Jan legt zich toe op het schilderen in opdracht. Hij maakt ook vrij werk:  zelfportretten, dieren, landschappen, sport en “De Achterhoek”.
Mij motto: “Het mooiste schilderij moet ik nog maken, daar begin ik morgen aan.

Hermine Grob, lid van kunstenaars-collectief Het WEB in Doetinchem, was  docent creatieve vakken  in het Middelbaar Onderwijs,  keramiekdocent in een creatief centrum en in haar eigen atelier. Hermine maakt keramieke (monumentale) sculpturen. In werk, alsook in verbeelding, verwerkt zij emoties, waardoor ontwikkeling plaatsvindt. Haar keramieken sieren de omgeving van Hummelo, Vorden, Doetinchem en Kleve (DL). Er staan kermieken in openbare gebouwen en bij particulieren. Voor elke expositie maakt zij een nieuwe gans, als rode draad in haar oeuvre.


TV - Doesburg

Wilt u een filmpje zien over deze expositie druk dan hier.

2018

2018:   Expo-1.
 ACHTER MIJN OGEN   8 apr t/m 6 mei
Redmar Hoekstra (Elst)  &  Marjolein Markink (Olburgen)


Redmar Hoekstra, woont in Elst en studeerde af als illustrator aan de Academie-Zwolle (2009). Hij laat mensen nadenken, glimlachen; mensen kijken vaak een tweede keer.. Zijn tekeningen in veelal gelijk formaat tonen ontelbare arceringen met pen. Hij is gefascineerd door de werking van apparaten, voorwerpen.  Associaties op vorm en werking, leiden tot nieuwe combinaties en  beelden met verwrongen logica, in een fantastische en surreële wereld. Hij exposeert veelvuldig.
 
Marjolein Markink ging naar Kunstacademie Arnhem en naar de Zeevaartschool. Zij werkte 7 jaar zeven jaar in de passagiersvaart. Daarna wijdde zij zich aan de kunst en maakt  beelden, veelal  in hout, soms verrijkt met brons en staal. Zij ontwierp een prijsbeeld en heeft veel geëxposeerd. Marjolein verbeeld haar droomwereld: “sommige vogels kunnen niet gekooid worden, hun veren zijn te bont”. Zij woont op een schip aan de IJssel, naast een antieke dekschuit als atelier.

TV - Doesburg

Wilt u een filmpje zien over deze expositie druk dan hier.

2018:   Expo-2.
 ROELOF FRANKOT   20 mei t/m 24 juni
Roelof Frankot  (1911 - 1984+)

               
Roelof  Frankot, geboren in Meppel, vertrok al jong naar Amsterdam waar hij als fotograaf en  retoucheur werkte. In 1930 trouwde hij Stien Eelsingh. In de oorlog, met zijn razzia’s, ging het stel naar Staphorst, waar dochter Margreet werd geboren. Drenthe benauwde hem, hij vertrok in 1949 alleen terug naar Amsterdam. Hij schilderde impressionistisch, later abstract. Roelof  verkeerde in DE KRING (Corneille, Appel, Lucebert), waar later de COBRA-groep uit voortkwam.  Door kunst-handelaar Willie Pomme uit Silkeborg, belandde veel werk in musea in Scandinavië.

TV - Doesburg

Wilt u een filmpje zien over deze expositie druk dan hier.

2018:   Expo-3.
 LEVEN   5 aug  t/m 2 sept
Kirstie Legters (Winterswijk)  &  Lara Vos (Enschede)


Kristie Legters, uit Winterswijk maakt architectonisch beeldend werk. Haar werk  laat op het platte vlak en in reliëf haar visie op de stad en de beleving van ruimte zien. Haar pentekeningen,   schilderijen en 3D-steden zijn figuratieve en abstracte architectonische voorstellingen. Haar werk “Passage” bestaat uit fragmenten van het Stedelijk Lichaam.  Zij ging naar Kunstacademie  Kampen. Over het fenomeen STAD: “de stad is taal, structuur; de stad is abstractie”.


Lara Vos maakt intrigerende en confronterende beelden: eigenzinnig, intuïtief, en met grote precisie en vakmanschap gemaakt. Lara bewerkt, gedreven door oergevoel, haar koperplaten, en dit past bij haar: vrouwelijk en zacht, stoer en mannelijk. Zij volgde de Academie Eindhoven en de Midwest State University-VS. Het droge Texas met zijn  koeienschedels  inspireerde haar tot haar kunst en vakmanschap:  Koperplaten snijden,  en minitieus naaiwerk met dun koperdraad.

TV - Doesburg

Wilt u een filmpje zien over deze expositie druk dan hier.

2018:   Expo-4.
GEKLEURD ANDERS   9 sept  t/m  21 okt
Marianne Benko (Den Haag)  &  Frank Boogaard (Veenendaal)


Marianne Benko volgde haar opleiding aan de Hongaarse academie in zowel Schilder- als Textiel-Kunst. Met schilderen als basis, kan zij zich met Weven dieper uitdrukken. In 1984 verhuisde zij naar Nederland. Haar wandtapijten volgen een eeuwenoude traditie, ontstaan in 11-e eeuw. Zij verweeft innerlijke natuurbeelden. Kleuren suggereren bossen en landschappen: een rijke wereld van detail, textuur, diepte, opgebouwd uit ontelbare draadjes. Marianne heeft nieuwe digitale ontwikkelingen omarmd, zodat ze vrij is om te schilderen met textiel.
 
Frank Boogaard had al jong de behoefte om te beeldhouen. Hij drukt zijn emoties uit in houten sculpturen. Later modelleerde hij wassen beelden, en kon hij zich uitbundiger uitdrukken. Zijn  bronzen plastieken, gepatineerd en met kleurvaiaties, hebben een perfecte afwerking;  Als lid van Kunstenaarsvereniging “Sint Lucas”, had Frank jaarlijkse tentoonstellingen in het Stedelijk Museum en De Zaaier in Amsterdam. Veel werk van staat in musea, bedrijven en instellingen.

2017

2017:   Expo-1.
PARADISE LOST   2 april t/m 7 mei
Hans Jansen  (Malden)


Han Jansen:  Geboren op 2 mei 1952. Maker van kunst:  “Bij maken van kunst staat de kunst van maken voorop”.  Zzp-er in de kunst. Als jongen maakt Hans een Jugendstill-muurschildering in opdracht.  Na de Opleiding  Beeldende Vorming  zet hij een pottenbakkerij op;  “Glasatelier Hans Janssen” opent in 1999 in Nijmegen. Hij ontvangt een Award (nieuwe glassmelttechniek). Er volgen opdrachten en exposities in Nederland, Europa, VS, en in diverse TV-programma’s.


TV - Doesburg

Wilt u een filmpje zien over deze expositie druk dan hier.

2017:   Expo-2.
DE OVERKANT   28 mei t/m 9 juli
Marijke Schellekens  (Doesburg)


Marijke Schellekens  is beeldend foto-glas-kunstenaar. Ze volgde diverse opleidingen fotografie en GLAS in binnen- en buitenland. Ze maakt ruimtelijk werk, Installaties. Foto’s (collages) zijn  transparant afgedrukt op (plexi)glas. De foto’s  worden op film,  tussen of achter glasplaten verlijmd. Meerdere foto’s achter leveren een “coulissenlandschap” op.  Mensen zijn verwonderd door het ruimtelijke en spiegelende effect.  Marijke neemt sinds 2005 jaarlijks zeer frequent  en voortdurend deel aan diverse Kunst-evenementen en Exposities in binnen- en buitenland.

TV - Doesburg

Wilt u een filmpje zien over deze expositie druk dan hier.

2017:   Expo-3.
NATUUR EIGEN   6 aug t/m 3 sept
Cees Roorda (Drempt)  &  Machiel Zwart (Elst)


Cees Roorda, uit  Doesburg, volgde  zijn studie aan het Grafisch Lyceum Utrecht. Daarna vertrok hij voor 10 jaar naar Zuid-Afrika en werkte als fotolithograaf en kunstenaar. Exposities in Zuid-Afrika, Duitsland en Guernsey trokken internationale aandacht. In Nederland werd hij bekend als natuurschilder. Schilderen is een intuïtief scheppend proces. De stofuitdrukking in zijn “natuur-beelden” is fenomenaal:  “Doorschilderen naar hyperrealisme” is niet zijn doel.  Zijn werk is in olieverf, aquarel en gouache. Een Quote: “je kunt de dieren bijna horen ademen”.
 
Machiel Zwart, woonachtig in Elst, stamt uit een kunstenaarsnest. Geboeid door de keramieke werken van moeder zat hij al jong  op de draaischijf. Na studies bij inspirerende kunstenaars zocht hij de esthetische waarden van objecten. Wat is mooi,  wat de diepere betekenis. Zijn  beelden tonen deze zoektocht. Het gaat om stileren en vormgeven;  Heerlijk om te ontdekken hoe verhoudingen en lijnen één worden. Zijn Sculpturen en schilderijen laten dit zien.

TV - Doesburg

Wilt u een filmpje zien over deze expositie druk dan hier

Wilt u een filmpje zien over deze expositie druk dan hier

2017:   Expo-4.
IJZERSTERK   1 okt t/m 5 nov
Ageeth Leemkuil (Lathum)  &  Mirjan Koldeweij (Groenlo)


Ageeth Leenkuil studeerde industrie-en kunst aan de AKI/ArtEZ in Enschede. Als kind wordt ze geboeid door architectuur en ruimte. Door de vele combinatie-opties van diverse materialen en van meerdere lagen, onstaat een perfecte symbiose van nieuwe stoffelijke structuren, wat resulteert in reliëf  in het platte vlak, waarin aardtonen de boventoon voeren samen met veelsoortige nuances wit. Ageeth heeft een gevarieerd en eigenzinnig oeuvre opgebouwd, waarmee ze ook in Spanje, het land van de materiekunst, heeft geëxposeerd.
 
Mirjan Koldeweij wordt, bij het maken van haar objecten en panelen, geïnspireerd door onzichtbare en niet geplande natuurbeelden die zich met elkaar vermengen. Essentiële en sprekende elementen liggen ten grondslag aan dit werkproces. Haar werk bevat  organische vormen en lijnen. Er wordt er naar evenwicht gezocht: Een soberheid aan lijnen, vormen, kleuren, materialen is zichtbaar: Objecten met veelal een monumentaal en gelaagd karakter.

TV - Doesburg

Wilt u een filmpje zien over deze expositie druk dan hier.