Exposities in 2022

Stichting De Raadskelder Doesburg organiseert sinds 2005 in de zomerperiode 4 á 5 exposities (looptijd 6 weken) in De Raadskelder onder het Gemeentehuis. Elk jaar mogen wij rekenen op 2500 tot 3000 bezoekers! Na twee “expositie-loze” jaren vanwege corona, kunnen wij nu eindelijk voor u de grote rode deur van onze historische kelder weer opengooien. 
Wij nodigen u van harte uit: 

Expositie geopend van 15 mei t/m 19 juni 2022 op zaterdag en zondag van 13:00uur tot 17:00uur

"DUAL NATURE"
 
Elly van der Graaf (Huissen) ontwerpt, samen met haar man, sieraden met onbewerkte, maar ook speciaal geslepen stenen. Elly volgde cursussen bij meester-goudsmeden en -slijpers. Zij verlegd grenzen en wil ringen  en colliers ontwerpen, vanuit liefde voor schoonheid, en ook voor “moeilijke vingers” harmonieuze sieraden creëren. Haar werk hing o.a. op de Nationale Kunstdagen. Elly’s werk laat een golfbeweging zien van bijna minimalistisch naar barok.


Sybrecht Bosker (De Steeg) stopte in 2006 als lerares  Beeldende Vorming, waardoor er veel tijd vrijkwam voor experimenteren met textiele panelen van zelfgemaakt zijdevlies waarop wordt geschilderd, gevolgd door veelzijdig borduurwerk. Er wordt divers organisch materiaal verwerkt, met gevoel voor kleurcombinaties, waarbij blauw en turquoise overheersen. Sybrecht’s werk hangt bij particulieren, instellingen en bedrijven. 

Expositie geopend van 17 juli t/m 21 augustus 2022 op zaterdag en zondag van 13:00uur tot 17:00uur

"EIGENTIJDSE ICONEN"
 
Tatjana Urbanc (Doesburg), geboren in Amersfoort in 1944, heeft keramieklessen gevolgd bij Gerda Drenth, keramiste in Doesburg, bij wie ze de technische kennis van het werken met klei , glazuren en bakken heeft geleerd. Wat betreft haar stijl is ze haar eigen richting opgegaan. Ze heeft van 1958 tot 1965 in Zuid-Afrika en van 1969 tot 1975 in Suriname gewoond. Haar vader is geboren in Slovenië. Haar Oost-Europese roots, alsmede de vele colleges Oost-Europese cultuur en kunstgeschiedenis die zij volgde en de vele reizen naar Oost-Europa waren en zijn de inspitatie voor haar keramiek. Haar keramiek heeft vaak eenvoudige thema's, waarbij oosterse onderwerpen domineren: Byzantijnse kerken, Kremlintorens, tempels en beelden,  huizen, mannen en vrouwen, zoals de rabbies,  de aartsvaderen, Boris en Ludmilla.  Wat de kleuren van haar keramiek betreft, deze zijn subtiel te noemen  vanwege de keuze van de glasuren. De vormen die zich aandienen zijn architectonisch getint. Vorm en kleur kenmerken zich door grote variatie.


Jan Hiensch (Barneveld) raakte tijdens zijn studie aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) geïnteresseerd in iconografie, de zoektocht naar de context en onderliggende betekenis van een kunstwerk. Getroffen door de verstilde schoonheid en intensiteit van oosters-orthodoxe iconen die hij tijdens een reis door Griekenland zag, ervoer Jan iets van de eeuwigheid. Sinds dat moment zijn iconen zijn belangrijkste bron van inspiratie en expressie. In zijn hedendaagse iconen-in-lood verbeeldt Jan Hiensch zijn antwoorden op levensvragen. Het langdurige proces van schetsen, bewerken van de plaat lood tot een reliëf, schilderen en oxideren van elk icoon, draagt bij aan de doorleefdheid van het kunstwerk. 

Expositie geopend van 11 september t/m 2 oktober 2022 op zaterdag en zondag van 13:00uur tot 17:00uur

"WOMEN WITH DOGS"
 
Cornel Pepers (Warnsveld) Al jong legde zij de basis voor de Rode Draad in haar leven: kunst, filosofie en interieur. Zij werkt zonder vooropgezet plan; dat geeft haar nieuwe energie.  Zij schildert niet-realistische vrouwen-figuren, met een verstilde imperfectie. De dichter Antoine de Saint-Exupery inspireert haar: Alleen met je hart kun je goed zien, het wezenlijke is voor de ogen onzichtbaar”. Haar schilderijen, soms “bloemachtig”, zijn gelaagd met wel 40 of 60 heel dunne laagjes verf, waardoor een prachtige kleurwerking en ingetogenheid ontstaat. Zij maakt ook klein werk in gemengde technieken. Het werk van Cornel Pepers hangt in verschillende steden; zij exposeert veelvuldig.
 

Annelies Deutekom (Alkmaar) Sinds 2010 houdt zij zich professioneel bezig met Beeldende Kunst. Uit haar keramische werk spreekt een grote fascinatie voor het materiaal. Door experimenten met diverse soorten klei, kleur en structuur ontstaan er imponerende kunstwerken. Stoken op verschillende temperaturen geeft de beelden een  verrassende huid met interessante texturen. De keramische figuren zijn archetypes van mensen en honden. De vormgeving is toegankelijk, figuratief en verrassend herkenbaar. Haar spontaniteit “beheert” het creatieve proces. Het werk van Annelies Deutekom wordt overal door het land geëxposeerd.