RAADSKELDER Start seizoen met “ACHTER MIJN OGEN”

 

Stichting de Raadskelder Doesburg is trots het nieuwe seizoen 2018 te kunnen openen met de bijzondere expositie  “ACHTER MIJN OGEN”  met werken van de kunstenaars REDMER HOEKSTRA en MARJOLEIN MARKINK. De titel nodigt uit tot verder denken dan wat de ogen waarnemen.

 

REDMER HOEKSTRA, woonachtig in Elst, is in 2009  afgestudeerd als illustrator aan de Kunstacademie te Zwolle. Zijn doel is mensen  aan het denken te zetten over wat zij zien in  zijn  absurdistische tekeningen en de werkelijkheid. Door de werkelijkheid in zijn werk te veranderen, nodigt hij de mensen uit  een tweede keer te kijken en verder te kijken dan de eerste indruk.

Zijn passie is via zijn tekeningen te laten zien welke associaties hij heeft bij alles wat hij om zich heen ziet. Vaak  brengt dat een glimlach om zijn lippen en kan hij niet wachten  al die indrukken in zijn tekeningen te laten zien.

Zijn oeuvre laat een steeds veranderende verfijning zien. Hierdoor wordt zijn werk steeds realistischer, zodat de vervreemding des te sterker overkomt.

Redmer Hoekstra  werd al jong gefascineerd door de werking van dingen. Door apparaten en voorwerpen open te werken, kan hij vrijelijk invullen wat er zich binnenin kan bevinden. Hierdoor krijgt een onderwerp vaak een heel andere betekenis. Hij associeert op vorm, betekenis en  werking waarbij nieuwe combinaties ontstaan met een vreemd soort logica, in een fantastische en surreële wereld. Hij exposeerde reeds veelvuldig zijn bijzondere werk.

De pentekeningen  zijn op papier en door arcering creëert hij licht en ruimtelijkheid, wat de tekening doet leven. Een zeer bewerkelijke en bijna ambachtelijke techniek.

 

MARJOLEIN MARKINK  rondde haar studie af aan de Kunstacademie in Arnhem en ging vervolgens naar de Zeevaartschool. Zeven jaar heeft zij wereldwijd in de zeilende  passagiersvaart gewerkt.

Daarna is zij zich weer geheel aan de kunst gaan wijden.  Momenteel  combineert zij een parttime baan in de psychiatrie met het maken van beelden in opdracht en vrij werk. Hout is het basismateriaal en veelal worden hele boomstammen gebruikt. De laatste jaren werkt zij ook met brons en staal en worden in  haar houten beelden steeds meer stalen en bronzen elementen toegepast. Voor een landelijke organisatie ontwierp zij  een prijsbeeld.  Zij exposeerde overal in het land o.a. in Amsterdam, Utrecht, Leeuwarden en  veelvuldig in Gelderland, Limburg en Zeeland.

Het thema van de expositie “achter mijn ogen” wordt door haar vertaald in een kijk in haar wereld vol verborgen dromen en verlangens. Vogels en vleugels spelen  een belangrijke rol in haar werk. Zij symboliseren vrijheid.  De vogel op de foto heeft dan ook als titel “sommige vogels kunnen niet gekooid worden, hun veren zijn te bont” meegekregen.

Marjolein Markink woont en werkt in de uiterwaarden van de IJssel op een varend woonschip en heeft haar atelier op een historische dekschuit uit 1306.

De expositie  “ACHTER MIJN OGEN”  is te zien in de Raadskelder  Philippus Gastelaarsstraat 2 te Doesburg vanaf zondag 8 april 2018 van 15.00 uur – 17.00 uur. Daarna is de expositie nog  te zien t/m 6 mei 2018 op zaterdag en zondag tussen 13.00 en 17.00 uur.