Marijke Schellekens exposeert in De Raadskelder Doesburg

Van 28 mei t/m 9 juli 2017:

Stichting De Raadskelder is verheugd onze tweede expositie van het belangrijke culturele jaar 2017 te kunnen aankondigen:  De expositie “DE OVERKANT”  met werk van de Doesburgse kunstenares  Marijke Schellekens.

De IJssel en de Overkant van de IJssel zijn het hoofdthema van de objecten  die Marijke Schellekens maakte voor de expositie in de Raadskelder en die voor een groot deel samenvalt met de eerste editie van de IJSSELBIENNALE.

Dit grote internationale kunstevenement zet de IJSSEL – van Doesburg tot Zwolle/Kampen – voor binnen- en buitenlands publiek,  in de schijnwerpers. Stichting De Raadskelder en Marijke Schellekens worden in de brochure en op de website van de IJsselbiënnale vermeld. Haar beeldend werk,  geïnspireerd door de  “Reis naar Ithaka” en nieuw werk waarin de IJssel een hoofdrol speelt, is te zien in De Raadskelder en buiten naast de ingang van De Raadskelder, Philippus Gastelaarsstraat  2 te Doesburg. De expositie loopt van 28 mei 2017 t/m 9 juli 2017,  op zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur .

Driemaal werd  Marijke Schellekens  door de Gemeente Doesburg uitverkoren een kunstwerk te leveren voor de HANSEartWORKS, die elk jaar in één van de Hanzesteden in Europa wordt gehouden. Hierdoor kreeg haar Foto- Glaskunst ook in het buitenland grote bekendheid.

Zolang zij zich herinneren kan, was fotograferen een hobby.  Echter 25 jaar geleden is het fotograferen meer dan een hobby geworden. Werkend als redacteur en publiciste was zij op zoek naar net even andere foto’s of illustraties. De snelste en eenvoudigste route  was: zelf  de foto’s te maken. Al snel werden haar foto’s ook in diverse andere uitgaven gebruikt. Haar foto’s zijn opmerkelijk door het perspectief waarin zij genomen zijn. Het spel van licht en schaduw, alsook “spiegelingen”  zijn thema’s die regelmatig in haar werk terugkeren.

De fascinatie voor glas in combinatie met – transparante – foto’s ontstond tijdens een samenwerking met  glaskunstenaar Frank Biemans.  Haar foto’s (collages) worden transparant afgedrukt op glas of plexiglas. Twee of meer transparante foto’s op een glasplaat achter elkaar geven een schitterend 3-D effect. Voor velen een vernieuwende en bijzondere vorm van kunst.

Naast de kleine ruimtelijke werken van transparante foto’s  in combinatie met glas of plexiglas, ontstonden ook installataties voor buiten. Zo is ook  de installatie “ Window of my life” gedurende de IJsselbiënnale  te zien bij het Arsenaal te Doesburg.