Ageeth Leemkuil & Mirjan Koldeweij: IJZERSTERK

 

AGEETH LEEMKUIL:  Materiekunstenaar/ docent / schrijver

Ageeth Leemkuil wonend in Lathum, is in 1949 geboren te Oldenzaal (Nederland)en deed haar opleiding aan de academie voor industrie-en kunst AKI/ArtEZ in Enschede. Al sinds haar jeugd wordt ze geboeid door de architectuur en de ruimte en de vergankelijkheid van het leven. Door de enorme mogelijkheden die de combinatie van materialen bieden, onstaat een stoffelijke structuur in  beeld. Het gebruik van verschillende lagen schept tegelijkertijd een perfecte symbiose en onthult een ruimte waar de grenzen vervagen door structuren te laten zien, vol van licht en lucht, die uitnodigen aangeraakt te worden.

Ageeth Leemkuil laat vormen zien die dwars door sensaties heen haar composities wakker maken, waarin aardtonen de boventoon voeren samen met veelsoortige nuances wit. Beelden stromen over de oppervlakte, een eigenheid verwervend. Doorlopend experimenterend met verschillende materialen groeit haar repertoire met een persoonlijk herkenbare eigenheid. Dat onderzoek maakt dat ze een gevarieerd en kunstzinnig oeuvre creëert, waarmee ze ook in het land van de materiekunstenaars Spanje heeft geexposeerd.

Ageeth geeft ook les aan groepen en schrijft daarnaast verhalen en boeken, en zelfs de poezie is haar niet vreemd.

 

MIRJAN KOLDEWEIJ: Mirjan heeft haar basisopleiding gevolgd aan de AKI/ArtEZ  te Enschede. Sinds 1992 tot op heden heeft zij vele opdrachten uitgevoerd voor particulieren, (semie)overheid, bedrijven en instellingen.

Over haar werk: Mijn objecten en panelen worden in grote mate geïnspireerd op elementen uit de natuur, soms is het een klein detail dat ik heb opgevangen uit de natuur, een momentopname. De onzichtbare en niet geplande beelden vermengen zich met elkaar. De essentiële en sprekende elementen worden opgeslagen in mijn gedachten en liggen ten grondslag aan het proces. Mijn werk bevat veelal organische vormen en allesbepalende lijnen. Het is telkens weer zoeken naar een goed evenwicht, een teveelheid aan lijnen, vormen en kleuren is overbodig. Het streven naar minimalisme om tot een zo goed mogelijk resultaat te komen. Een harmonie creëren met de benodigde, veelal sobere materialen die ik met elkaar combineer. Mijn objecten hebben veelal een monumentaal karakter met een eigen gelaagdheid.